Je igranje glasbe na ljubljanskih ulicah lahko prekršek?

Poleti 2014 je policija oglobila glasbenika, ki sta v starem mestnem jedru Ljubljane igrala violino in kitaro. Izvajala sta lastno avtorsko glasbo brez ozvočenja. Njuno igranje je tako zmotilo stanovalca pri dopoldanskem počitku, da je poklical policijo. Policisti so glasbenikoma zaradi kršitve javnega reda in miru izrekli globo in vsakemu od njiju izdali plačilni nalog za plačilo globe v višini 104,32 EUR. Glasbenika sta vložila zahtevo za sodno varstvo, o kateri je odločalo Okrajno sodišče v Ljubljani, ki je s sodbo št. ZSV 1679/2014 postopek zoper glasbenika ustavilo. Sodišče je po dopolnjenem dokaznem postopku ugotovilo, da glasbenika nista kršila 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJMR-1), po katerem prekršek stori tisti, ki z uporabo televizijskega ali radijskega sprejemnika ali druge akustične naprave ali glasbila moti mir in počitek ljudi in to ni posledica dovoljene dejavnosti.

V Ljubljani je z Odlokom o posebni in podrejeni rabi javne površine na vseh javnih površinah razen v območju stanovanj dovoljeno izvajati spontane ulične nastope. Katere javne površine so določene kot območje stanovanj, je določeno v Občinskem prostorskem načrtu MOL. Mestni trg, kjer sta igrala glasbenika, spada v območje drugih prometnih površin, ki so namenjena za trge, mostove, brvi, ploščadi in druge javno dostopne peš površine, zato je sodišče ocenilo, da je glasbenika, ki sta igrala tam, nista storila očitanega jima prekrška.

V Ljubljani je izvajanje glasbe dovoljeno na javnih površinah, ki ne spadajo v območje stanovanj, vendar le, če je v skladu s pogoji, določenimi v 22. členu Odloka o posebni in podrejeni rabi javne površine. Ta določa, da je spontan ulični nastop na javnih površinah dovoljen, če se z njim ne ovira javna raba javne površine zaradi števila nastopajočih ali gledalcev, če poteka med 9.00 in 22.00 uro  in če se pri tem ne uporablja opreme za ozvočenje, ki bi bila priključena na električni ali generatorski vir, razen ozvočenja za akustične instrumente in vokal, ki deluje s pomočjo baterijskega napajanja.

 

Pripravil: Blaž Bernot

Avtorsko pravoUrsa Chitrakar